Fasciatherapeut | BodyMind Academy
cookie set
x

Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacy policy.

Meer info Akkoord

Fasciatherapeut

Bij wie kan ik terecht voor een fasciatherapie behandeling?

Fasciatherapie wordt toegepast door kinesitherapeuten en osteopaten, die aanvullend een theoretische en praktische opleiding fasciatherapie aan de BodyMind Academy doorlopen hebben. Ze zijn opgeleid om op een efficiënte manier klachten te behandelen  vanuit de hierboven beschreven brede BodyMind invalshoek.

Met welke klachten kan ik terecht bij een fasciatherapeut?

De fasciatherapeut behandelt verschillende vormen van klachten.

In het geval van specifieke lichamelijke aandoeningen zal de fasciatherapeut zich enkel bekommeren om het weefsel fascia. Zo behandelt een fasciatherapeut:

  • overbelastingsletsels van het spierstelsel,
  • blessures zoals verzwikking
  • inklemmingen van zenuwen en bloedvaten zoals schouder-arm pijn
  • ontstekingen van het bindweefsel zoals tendinoses,…

Fasciatherapie heeft zijn reputatie echter vooral verdiend omwille van zijn efficiëntie bij de behandeling van niet-specifieke klachten. Deze klachten uiten zich hoofdzakelijk in lichamelijke pijn, spanningen en ongemakken die tegelijk door emotionele en cognitieve factoren worden beïnvloed. We kunnen in dat geval spreken gezondheidsproblemen zonder echte medische ziekte.

Deze klachten kunnen lichamelijk zijn: pijn en bewegingsstoornissen van de rug, hoofdpijn en migraine maar komen meestal voor in combinatie met psycho-emotionele klachten.

  • CVS en fibromyalgie
  • chronische pijn
  • Burn-out
  • Spanningshoofdpijn
  • Stress-gebonden klachten in combinatie met concentratiestoornissen en negatief
  • Negatief en catastrofaal denken

Ten slotte kan de fasciatherapie ook een grote meerwaarde zijn bij de begeleiding van chronische ziektes zoals kanker,  Parkinson, MS, ziekte van Ehlers danlos… Het spreekt voor zich dat we in het geval van zware ziektes weinig aan de kern van de zaak kunnen doen maar de fasciatherapie kan zeker helpen bij het verbeteren van de levenskwaliteit door te werken op de ‘nevenverschijnselen’ en gevolgen van de aandoening zoals pijn,  psychische spanning en stress gebonden klachten, instabiliteit,  prikkelbaarheid, angst, negatief denken, concentratie- en perceptiesstoornissen, overgevoeligheid, ombuigen van negatieve overtuigingen, negatief toekomstbeeld…

 

 

Hoe kan je een fasciatherapeut worden?

Heb je een achtergrond als kinesitherapeut of osteopaat? Dan kan je de aan de BodyMind Academy de basisopleiding tot fasciatherapeut MDB volgen. De opleiding bestaat uit verschillende modules, waarbij je 2 jaar op rij 18 lesdagen per schooljaar doorloopt. Nadien heb je ook de mogelijkheid om een 3de uitbreidingsjaar te volgen. De BodyMind Academy organiseert bovendien continu korte opleidingen voor afgestudeerde fasciatherapeuten om hun kennis te onderhouden en nieuwe inzichten te delen.