De term sensomotoriek spreekt voor zichzelf: senso verwijst naar de waarneming (het voelen) en motoriek verwijst naar de beweging (de uitvoering). Deze vorm van kinesitherapie bestaat sinds 1970 en evolueert gestaag verder onder impuls van Danis Bois, Kirsten Ekerholt, Liv Skjaerven,.. . In de hedendaagse sensomotorische kinesitherapie neemt de interne waarneming een centrale plaats. Het orgaan dat instaat voor de interne waarneming is de fascia. De besturing en verwerking van de informatie gebeurt door de hersenen.
Ze bestaat uit manuele technieken, bewegings(re)educatie en een begeleiding. De theorie en praktijk zijn hoofdzakelijk gebaseerd op de werken van prof. D. Bois.
We zien allemaal veel aspecifieke klachten in onze praktijk. Deze opleiding biedt daarop een kinesitherapeutisch antwoord vanuit een lichaam-geest eenheid.
Het ontwikkelen van body-awareness, movement-awareness en self-awareness leiden ons naar een gezond en aanpasbaar lichaam in een open geest.
De theorielessen staan online en kan je van thuis uit consulteren. Daardoor kunnen we ons tijdens de cursusdagen volop concentreren op de praktijk.
We beogen efficiëntie.
We maken gebruik van blended learning: online les, groepswerk en praktijkdagen worden gecombineerd. De cursussen zijn duidelijk opgesteld. We besteden maximaal tijd aan het verwerven van de therapeutische en educatieve vaardigheden: de 18 aangegeven lesdagen worden 100% besteed aan de praktijk. De theorie verschaft de nodige inzichten om de therapie goed te kunnen toepassen. Hiervoor voorzien we een platform waar je alle theoretische lessen kan consulteren en waar je de manuele en bewegingsvaardigheden kan (her)bekijken. Dit op momenten die jou het best passen. Tussen de seminaries door kan je de verworven vaardigheden toepassen in jouw praktijk.
Er is ook recent een “Slow Move” platform ontworpen met oefeningen die je aan jouw patiënten kan doorgeven. Dit als steuntje en motivatie strategie om jouw patiënten de aangeleerde oefeningen thuis verder te laten onderhouden.
De opleiding is onderverdeeld in 5 modules
Voorstelling BMA en wat is sensomotorische kinesitherapie.
Hoe ontstaat een klacht en wat is de rol van de verwerking in de hersenen in ons lichaam-geest concept?
Je leert ook het verschil tussen evenwicht en stabiliteit en wat dat voor ons betekent. Ooit al van tensegriteit gehoord?
Er staat natuurlijk veel praktijk op het programma, we leren de eerste manuele technieken, waarbij waarnemen centraal staat. De beginselen van de sensomotorische rugschool worden uitgelegd.
Lesgever: Griet De Coninck en Paul Sercu
Tijdens de theorie krijg je inzicht in de sensorische biomechanica en de neurofysiologie van hoe een beweging wordt opgebouwd. Tijdens de praktijk leren we een protocol opstellen voor de rugschool, leggen we de nadruk op bewegingskwaliteit en gaan we via onze manuele technieken fasciale spanningen en impingements leren opheffen.
Lesgever: Griet De Coninck en Manon Delvael
In de theorielessen krijg je meer info over de werking van het stresssysteem en de rol van onze fascia als perceptief orgaan. Wat is aandacht, hoe kunnen we deze trainen en waarom is ze zo belangrijk voor ons fasciatherapeuten?
We leren hoe we invloed kunnen hebben op de orthosympaticus en hoe we kunnen opmerken dat de parasympaticus in actie schiet.
Lesgever: Hilde Custers en Griet De Coninck
Wat is het verschil tussen proprioceptie en interoceptie?
Hoe belangrijk is de cognitieve factor ook bij acute aandoeningen? Acute zaken zoals bloccages en hernia komen in deze seminaries aan bod, wat kunnen we manueel doen en welke oefeningen geven we hierbij?
Ook de dura mater wordt een belangrijke fasciale laag tijdens de behandelingen.
Lesgever: Griet De Coninck en Paul Sercu
Aan de hand van casusssen gaan we op een interactieve manier aan de slag om al de geziene leerstof nog eens door te nemen. Zowel de anamnese, manuele therapie als bewegingsre-educatie worden zo nog beter geïntegreerd.
Daarna is er tijd voor een gezamelijk evaluatiemoment, waarop we ook jullie portfolio's doornemen.
Lesgever: Paul Sercu
One step beyond: het diep leren, nieuwe leervorm met succesvol leertraject. We vertrekken onmiddellijk vanuit de corebusiness van de kinesitherapeut: de behandeling van een patiënt met een aandoening.
In dit eerste jaar (18 lesdagen, 9 momenten) leer je alles rond sensomotorische kinesitherapie.
Je krijgt een inzicht in de recentste visie over de medisch onverklaarde lichamelijke klachten en ons therapeutisch antwoord.
Je leert de proprioceptie en interoceptie gebruiken als concrete tools in jouw manuele behandeling en re-educatie. Dit door te werken met het perceptieve orgaan, Fascia.
Manuele fasciale technieken dienen zowel om spanningen op te heffen als om de ontregelde fysiologische systemen (neurovegetatief, neurovasculair en endocrien) te reguleren en om de psycho-emotionele factor te neutraliseren.
De re-educatie beoogt een optimalisatie van de bewegingskwaliteit in de breedste zin.
"Eindelijk een cursus die te combineren is met mijn drukke agenda. Gedreven lesgevers met praktijkervaring." "Heel inspirerend om te vertrekken vanuit de persoon die lijdt aan een pathologie!"
Wemmel
Cultureel centrum De Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel
Temse
Oratorie
oeverstraat 13
9140 Temse
vrijdag van 9u30-18u
zaterdag van 9u30-17u
totaal lesuren per seminarie: 16u praktijk en 3,5u zelfstudie
Lunch:
https://www.bodymindacademy.be/nl/algemene-voorwaarden/
Alle lesgevers zijn gepassioneerd door de methode. Ze bezitten een brede wetenschappelijke kennis omtrent het onderwerp en voeren de therapie dagelijks toe in hun praktijk.