Somato-psychopedagogie werd ontwikkeld door prof. em. D. Bois aan de universidade Fernando Pessoa (Porto). Het is een ervaringsgerichte discipline die zich bevindt op de cutting edge van educatie en therapie. Ze raakt tegelijk zowel de fysieke als psycho-emotionele persoon.
In dit derde jaar wordt “patiënteneducatie” in de breedste zin van het woord in de spotlights geplaatst. Hierbij verdiepen we volgende items:
Een ervaringsgerichte psychosomatische benadering vanuit een lichaam-geest eenheid.
Verdieping en verruiming van je verworven fasciale technieken, bewegingsleer, gesprek en introspectie.
De educatieve tools helpen je patiënten bij een betere zelfzorg op fysisch en psychisch niveau.
Theorie:
Waarom en waarvoor mediteren we. We bekijken ook de neurofysiologie: wat gebeurt er in de hersenen tijdens introspectie? De specificiteiten van de introspectie volgens Danis Bois en overlappingen met andere vormen van meditatie worden duidelijk gemaakt. Het proces van de cognitieve-perceptieve veranderbaarheid wordt uitgediept, alsook de 7 stappen van het veranderingsproces
Praktijk:
Opbouw van de basisintrospectie en de verschillende graden van waarneming en aandacht.
Tijdens de bewegingsanalyse bestuderen we de dode hoeken adhv eerste graad
Schrijf je in voor dit seminarie
Theorie:
Full Presence meditatie en het PPM. De neurofysiologie van de self-awareness, welke hersenzones komen tussen?
Praktijk:
Uitdieping van de basismeditatie adhv de aspecten stilte, immobiliteit en de zintuigen.
Bewegingsanalyse: op zoek naar het persoonlijk potentieel adhv eerste deel derde graad
Schrijf je in voor dit seminarie
Theorie:
Motiverende gesprekstechnieken. Wat verstaan we onder "The whole person health"?
Praktijk:
The whole person touch. Deze technieken vereisen een hoge graad van Full Presence en brengen de persoon terug in contact met zichzelf ondanks zijn lijden.
Rollenspel rond motiverende gesprekstechnieken
Schrijf je in voor dit seminarie
Theorie:
Wat is trauma en de verschillende vormen. Specificiteiten van de behandeling van trauma binnen de SPP
Praktijk:
Behandelings-en begeleidingsprotocol via SPP. Deze begeleiding gebeurt adhv manuele therapie, bewegingseducatie en het gesprek.
Schrijf je in voor dit seminarie
Brigitte Scheerlinck, experte in het behandelen en begeleiden van personen die lijden aan kanker, geeft ons dieper inzicht in de pathologie van kanker en onze inbreng als fasciale kinesitherapeut. Dit op het moment van de diagnose, de voorbereidende fase naar de medische interventie, de periode tijdens de behandeling, na de therapie en tot de patiënt zich opnieuw integreert in het dagelijks leven.
Schrijf je in voor dit seminarie
Theorie:
Etiologie en pathogenese van de bindweefselziekte endometriose.
Praktijk :
Manuele fasciale technieken van de aandoening en haar comorbiditeit.
Schrijf je in voor dit seminarie
In dit verdiepingsjaar worden je verworven fasciale technieken verder uitgediept en verruimd. Aan ‘gezonde’ personen die beter willen functioneren kan je tools meegeven om hun doelstellingen te bereiken. Bij personen die lijden aan (a)specifieke aandoeningen leer je vanuit standaard behandelingsprotocollen een persoonsgerichte patiënteneducatie aan te bieden.
De patiënt krijgt perceptieve en cognitieve tools aangereikt om een beter inzicht te krijgen in zijn manier van functioneren en in zijn complexe aandoening. Zo kan de patiënt beter zorg dragen voor zichzelf in functie van het welzijn niettegenstaande de specifieke aandoening.