Somato-psychopedagogie (S-PP) verdiepingsjaar | BodyMind Academy
cookie set
x

Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacy policy.

Meer info Akkoord
Education
Voor professionelen binnen de gezondheidszorg met een bachelor of masterdiploma

Somato-psychopedagogie (S-PP) verdiepingsjaar

Lichaamsgerichte psychische benaderingen en psychisch gerichte lichamelijke benaderingen groeien naar elkaar toe in deze postgraduaat somato-psychopedagogie. Ook wordt hier het vervolg gegeven na onze 2-jarige basisopleiding fasciatherapie.

Image Overlay

Wat is somatopsychopedagogie?

Somato-psychopedagogie werd ontwikkeld door prof. em. D. Bois aan de universidade Fernando Pessoa (Porto).  Het is een ervaringsgerichte discipline die zich bevindt op de cutting edge van educatie en therapie.  Ze raakt tegelijk zowel de fysieke als psycho-emotionele persoon.

De term somato-psychopedagogie kan ingewikkeld klinken, maar is in werkelijkheid eenvoudig:

  • Somato betekent lichamelijk, want onze aanpak leert ons het lichaam fijner waar te nemen en ervaren.
  • Somato-psycho geeft aan dat onze methode het verband tussen lichaam en psyche bestudeert, en dit in twee richtingen: enerzijds nodigt ze uit onze reflectie te verruimen met informatie die komt van het lichaam en de omgeving, anderzijds leert ze effecten van gedachten en psychisch functioneren op het lichaam, alsook de impact op de omgeving te herkennen en er rekening mee te houden.
  • Somato-psychopedagogie geeft tenslotte aan dat het om een pedagogie gaat, wat wil zeggen dat het een educatieve methode is waarin je de meerwaarde van de lichaam-geest eenheid ontdekt en leert te gebruiken in het dagelijks leven.

Waarom somatopsychopedagogie?

Baanbrekend

De psychische en fysieke geneeskunde groeien naar elkaar toe. Daarin is de somato-psychopedagogie baanbrekend.

Jouw professionele tools verruimen

Het transdisciplinaire karakter van deze benadering brengt je naar een nieuw domein binnen de geneeskunde: de lichaam-geest eenheid.

Beter voor jezelf zorgen

Je wil je als gezondheidswerker zelf beschermen tegen aandoeningen eigen aan jouw job zoals burn-out, jezelf verliezen in je werk, te weinig voor jezelf zorgen, je teveel vereenzelvigen met je patiënt of cliënt.

Wat zal je leren?

Je leert jouw cliënt te luisteren naar de subtiele taal van zijn lichaam, dit te begrijpen en ervan te leren.

Het stressverwerkend systeem wordt gereguleerd met manuele fasciale technieken, beweging en introspectie.

De verbale communicatie wordt gevoerd vanuit de lichamelijke ervaring van de patiënt of cliënt.

Zo verwerf je educatieve tools met een therapeutisch effect die jouw professionele vaardigheden verrijken.

Bekijk het volledige programma en schrijf je in via de website van PXL

UNIEK IN VLAANDEREN!

Deze ervaringsgerichte discipline kan enkel aan PXL-Hogeschool Hasselt gevolgd worden.

POSTGRADUAAT SOMATO-PSYCHOPEDAGOGIE

Waarneming en beweging vormen de rode draad in deze vernieuwende discipline.  Ze laten jou als professional binnen de gezondheidszorg toe om jouw cliënten/ patiënten te leren hoe zij dankzij de intelligentie van het lichaam (opnieuw) een evenwicht kunnen vinden en zich verder kunnen ontwikkelen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, maar ook ten aanzien van de samenleving.

Therapeut

Zowel op professioneel als persoonlijk vlak ben ik enorm gegroeid. Ik heb tools en handvaten meegekregen om mijn cliënten naar meer zelfstandigheid te brengen.

Lesgevers

Een team van ervaringsdeskundigen staat voor je klaar.  Ze zijn allemaal geschoold in de somato-psychopedagogie.  Regelmatig komen experten binnen een bepaald domein hun kennis en ervaring met somato-psychopedagogie delen.