Somato-psychopedagogie werd ontwikkeld door prof. em. D. Bois aan de universidade Fernando Pessoa (Porto). Het is een ervaringsgerichte discipline die zich bevindt op de cutting edge van educatie en therapie. Ze raakt tegelijk zowel de fysieke als psycho-emotionele persoon.
De term somato-psychopedagogie kan ingewikkeld klinken, maar is in werkelijkheid eenvoudig:
De psychische en fysieke geneeskunde groeien naar elkaar toe. Daarin is de somato-psychopedagogie baanbrekend.
Het transdisciplinaire karakter van deze benadering brengt je naar een nieuw domein binnen de geneeskunde: de lichaam-geest eenheid.
Je wil je als gezondheidswerker zelf beschermen tegen aandoeningen eigen aan jouw job zoals burn-out, jezelf verliezen in je werk, te weinig voor jezelf zorgen, je teveel vereenzelvigen met je patiënt of cliënt.
Je leert jouw cliënt te luisteren naar de subtiele taal van zijn lichaam, dit te begrijpen en ervan te leren.
Het stressverwerkend systeem wordt gereguleerd met manuele fasciale technieken, beweging en introspectie.
De verbale communicatie wordt gevoerd vanuit de lichamelijke ervaring van de patiënt of cliënt.
Zo verwerf je educatieve tools met een therapeutisch effect die jouw professionele vaardigheden verrijken.
Deze ervaringsgerichte discipline kan enkel aan PXL-Hogeschool Hasselt gevolgd worden.
Waarneming en beweging vormen de rode draad in deze vernieuwende discipline. Ze laten jou als professional binnen de gezondheidszorg toe om jouw cliënten/ patiënten te leren hoe zij dankzij de intelligentie van het lichaam (opnieuw) een evenwicht kunnen vinden en zich verder kunnen ontwikkelen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, maar ook ten aanzien van de samenleving.
Zowel op professioneel als persoonlijk vlak ben ik enorm gegroeid. Ik heb tools en handvaten meegekregen om mijn cliënten naar meer zelfstandigheid te brengen.
Een team van ervaringsdeskundigen staat voor je klaar. Ze zijn allemaal geschoold in de somato-psychopedagogie. Regelmatig komen experten binnen een bepaald domein hun kennis en ervaring met somato-psychopedagogie delen.