Als therapeuten, die werken volgens het lichaam-geest principe, weten we dat het begeleiden van patiënten met chronische pijn een specifieke aanpak vraagt. Leen Vermeulen, auteur van het boek “Je pijn te lijf”, is een specialiste ter zake. Ze is al 25 jaar huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Ze schoolde zich bij tot integratief psychotherapeut en groepstherapeut en verdiepte zich in het fenomeen pijn. Tegenwoordig begeleidt ze patiënten met aanhoudende pijnklachten, geeft bijscholingen en werkt actief mee aan het geven van training rond chronische pijn voor zorgverleners in de eerste lijn, georganiseerd door de onderzoeksgroep “pain in motion” van de VUB en in samenwerking met domus medica.
In haar huisartsenpraktijk zag Leen jarenlang patiënten met chronische pijn van specialist naar specialist hollen. In haar boek “Je pijn te lijf” pleit ze om daarmee te stoppen en de puur biomedische kijk te overstijgen. Ze legt uit hoe ons lichaam en ons brein pijn maken én dat pijn niet altijd weefselschade betekent. In het boek gaat ze dieper in op psychosociale factoren die aanhoudende pijn beïnvloeden: stress, leef- en werkomstandigheden, gedrag, herinneringen, gedachten en emoties. Zo ontmaskert ze ‘chronische pijn’. Want wat een persoonlijk probleem lijkt, is veeleer een maatschappelijk alarmsignaal. De ratrace van onze prestatiemaatschappij houdt mensen vaak ongewild chronisch ziek en sluit voor hen een actief leven uit. Haar visie is een pleidooi voor een positieve, inclusieve wereld met minder pijn.
7 oktober 2022 : 9u30 – 17u30
8 oktober 2022 : 9u30 – 17u00
Cultureel Centrum De Zandloper
Kaasmarkt 75
1780 Wemmel
Nieuwe inzichten over chronische pijn.
Het leren geven van pijneducatie.
Belang van awareness
Welke impact kan de fasciatherapie en haar technieken spelen in de begeleiding van chronische patiënten.
Hoe kunnen we nu met deze nieuwe kennis en onze gekende technieken tot een volledig programma komen in het begeleiden van chronische pijnpatiënten
"Chronische pijn is een alarm dat afgaat. Het zegt je dat je lichaam overgevoelig afgesteld staat. Dan moet je niet ingrijpen op de plek waar het pijn doet, maar het alarm in je brein beter afstellen."
Krijg nieuwe inzichten over chronische pijn en de mogelijke impact van fasciatherapie